Jak przygotować patelnię stalową? Hartowanie i czyszczenie
Data dodania: 06-11-2018
Jeżeli szukasz wytrzymałej patelni ze stali walcowanej do swojej kuchni, to znajdziesz ją w ofercie sklepu www.HurtowniaPrzemyslowa.pl. Oferujemy szeroki wybór różnych rodzajów naczyń i akcesoriów do smażenia, które znajdą zastosowanie w profesjonalnej restauracji, jak i w domowej kuchni.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Czy istnieje stalowa patelnia, która posłuży Ci przez długie lata? Tak, ale sam musisz o to zadbać. Dowiedz się, jak wygląda proces hartowania oraz w jaki sposób powinno się czyścić patelnie ze stali, żeby przedłużyć jej żywotność.
Każdy szanujący się kucharz, nawet amator, ma w swojej kuchni przynajmniej jedną porządną patelnię, na której smaży swoje popisowe dania. Profesjonalni kuchmistrze coraz częściej sięgają jednak po patelnie ze stali walcowanej. Na pierwszy rzut oka nie różnią się one od tych z teflonową powłoką czy wykonanych z aluminium, jednak ich cechy sprawiają, że zyskują uznanie wśród wielu specjalistów. To, co z pewnością najbardziej charakteryzuje patelnie stalowe, to sposób, w jaki należy się z nimi obchodzić przed i po smażeniu.
Hartowanie patelni przed pierwszym użyciem
Zanim zaczniesz szykować swoje ulubione potrawy, należy właściwie przygotować naczynie do obróbki termicznej. Dzięki temu zostanie ono oczyszczone z fabrycznie nałożonych powłok ochronnych, a jedzenie nie będzie przywierać.
W pierwszej kolejności patelnię namocz w gorącej wodzie przez ok. 30 min. W razie potrzeby czynność można powtórzyć. Po ostygnięciu wody delikatnie i dokładnie wyczyść patelnię gąbką. Pamiętaj, żeby na tym etapie nie używać płynu do mycia naczyń oraz druciaków. Opłucz naczynie i wytrzyj je do sucha za pomocą papierowego ręcznika.
Na patelnię umieść grubą warstwę soli i wstaw ją na ogień. Nie martw się, jeżeli dno zmieni na tym etapie kolor, jest to naturalna reakcja stali na wysoką temperaturę. Sól wysyp, a patelnię dokładnie wytrzyj papierowym ręcznikiem.
Nalej do niej olej rośliny. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje wrzuć do niego obrane i pokrojone w talarki ziemniaki. Smaż je, aż się zarumienią z obu stron. Czynność powtórz 4-5 razy. Tak usmażone ziemniaki nie nadają się do jedzenia!
Po wszystkim wylej ostrożnie gorący olej i ponownie wytrzyj patelnię do sucha, a następnie zostaw ją na 24 h. W tym czasie stal połączy się z tłuszczem, co pozwoli na smażenie potraw.
W pierwszej kolejności patelnię namocz w gorącej wodzie przez ok. 30 min. W razie potrzeby czynność można powtórzyć. Po ostygnięciu wody delikatnie i dokładnie wyczyść patelnię gąbką. Pamiętaj, żeby na tym etapie nie używać płynu do mycia naczyń oraz druciaków. Opłucz naczynie i wytrzyj je do sucha za pomocą papierowego ręcznika.
Na patelnię umieść grubą warstwę soli i wstaw ją na ogień. Nie martw się, jeżeli dno zmieni na tym etapie kolor, jest to naturalna reakcja stali na wysoką temperaturę. Sól wysyp, a patelnię dokładnie wytrzyj papierowym ręcznikiem.
Nalej do niej olej rośliny. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje wrzuć do niego obrane i pokrojone w talarki ziemniaki. Smaż je, aż się zarumienią z obu stron. Czynność powtórz 4-5 razy. Tak usmażone ziemniaki nie nadają się do jedzenia!
Po wszystkim wylej ostrożnie gorący olej i ponownie wytrzyj patelnię do sucha, a następnie zostaw ją na 24 h. W tym czasie stal połączy się z tłuszczem, co pozwoli na smażenie potraw.
Czyszczenie patelni stalowej
Kiedy już możesz śmiało szykować swoje ulubione potrawy warto, żebyś wiedział, jak właściwie wyczyścić patelnię.
Po pierwsze poczekaj, aż naczynie całkiem ostygnie. Gwałtowne zanurzenie rozgrzanej patelni w wodzie może ją nieodwracalnie uszkodzić! Do mycia wykorzystuj tylko gorącą wodę i gąbkę. Jeżeli to naprawdę konieczne, możesz użyć dosłownie kilku kropli płynu do naczyń. Patelnię następnie opłucz i osusz ręcznikiem.
Wstaw ją na ogień, a następnie poczekaj, aż się lekko rozgrzeje. Gdy już to nastąpi, wlej odrobinę oleju spożywczego i dokładnie go rozsmaruj po całej powierzchni naczynia, nawet zewnętrznych częściach. Po wszystkim możesz odłożyć ją na półkę.
Pamiętaj, że właściwie zahartowana i regularnie czyszczona patelnia nie tylko wpływa na jakość przygotowywanych potraw, ale będzie Ci służyć przez długie lata. Decydując się na kupno stalowej patelni, musisz pamiętać też o kilku rzeczach.
Po pierwsze poczekaj, aż naczynie całkiem ostygnie. Gwałtowne zanurzenie rozgrzanej patelni w wodzie może ją nieodwracalnie uszkodzić! Do mycia wykorzystuj tylko gorącą wodę i gąbkę. Jeżeli to naprawdę konieczne, możesz użyć dosłownie kilku kropli płynu do naczyń. Patelnię następnie opłucz i osusz ręcznikiem.
Wstaw ją na ogień, a następnie poczekaj, aż się lekko rozgrzeje. Gdy już to nastąpi, wlej odrobinę oleju spożywczego i dokładnie go rozsmaruj po całej powierzchni naczynia, nawet zewnętrznych częściach. Po wszystkim możesz odłożyć ją na półkę.
Pamiętaj, że właściwie zahartowana i regularnie czyszczona patelnia nie tylko wpływa na jakość przygotowywanych potraw, ale będzie Ci służyć przez długie lata. Decydując się na kupno stalowej patelni, musisz pamiętać też o kilku rzeczach.
- Czas nagrzewania — na początku tłuszcz będzie potrzebował nieco więcej czasu na osiągnięcie odpowiedniej temperatury. Uzbrój się w cierpliwość. Kiedy już patelnia się rozgrzeje, warto zmniejszyć płomień, aby uniknąć przepalenia.
- Tłuszcz — ilość potrzebnego oleju czy smalcu jest nieco większa niż w przypadku innych patelni, zwłaszcza na początku użytkowania.
- Ciężar — stal jest stosunkowo ciężkim materiałem, co przekłada na wagę patelni.
- Rodzaj kuchenki — większość naczyń ze stali można używać na wszystkich rodzajach kuchni oraz w piekarnikach.
Jeżeli szukasz wytrzymałej patelni ze stali walcowanej do swojej kuchni, to znajdziesz ją w ofercie sklepu www.HurtowniaPrzemyslowa.pl. Oferujemy szeroki wybór różnych rodzajów naczyń i akcesoriów do smażenia, które znajdą zastosowanie w profesjonalnej restauracji, jak i w domowej kuchni.
Komentarze (0)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog