Język
Wysyłka Polska / PLN
Wysyłka do:
Waluta:
wszystkie kategorie
Strona główna » Blog » Jak przygotować patelnię stalową? Hartowanie i czyszczenie

Filtruj wyniki

Promocje

SALEPojemnik GN 2/3 perforowany wys. 65 mm - Hendi 802335

Pojemnik GN 2/3 perforowany wys. 65 mm - Hendi 802335

89,00 PLN77,00 PLN brutto62,60 PLN netto
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 89,00 PLN

Jak przygotować patelnię stalową? Hartowanie i czyszczenie

Data dodania: 06-11-2018
Czy istnieje stalowa patelnia, która posłuży Ci przez długie lata? Tak, ale sam musisz o to zadbać. Dowiedz się, jak wygląda proces hartowania oraz w jaki sposób powinno się czyścić patelnie ze stali, żeby przedłużyć jej żywotność.


Jak przygotować patelnię stalową? Hartowanie i czyszczenie
 
Każdy szanujący się kucharz, nawet amator, ma w swojej kuchni przynajmniej jedną porządną patelnię, na której smaży swoje popisowe dania. Profesjonalni kuchmistrze coraz częściej sięgają jednak po patelnie ze stali walcowanej. Na pierwszy rzut oka nie różnią się one od tych z teflonową powłoką czy wykonanych z aluminium, jednak ich cechy sprawiają, że zyskują uznanie wśród wielu specjalistów. To, co z pewnością najbardziej charakteryzuje patelnie stalowe, to sposób, w jaki należy się z nimi obchodzić przed i po smażeniu.

 

Hartowanie patelni przed pierwszym użyciem

 
Zanim zaczniesz szykować swoje ulubione potrawy, należy właściwie przygotować naczynie do obróbki termicznej. Dzięki temu zostanie ono oczyszczone z fabrycznie nałożonych powłok ochronnych, a jedzenie nie będzie przywierać.

W pierwszej kolejności patelnię namocz w gorącej wodzie przez ok. 30 min. W razie potrzeby czynność można powtórzyć. Po ostygnięciu wody delikatnie i dokładnie  wyczyść patelnię gąbką. Pamiętaj, żeby na tym etapie nie używać płynu do mycia naczyń oraz druciaków. Opłucz naczynie i wytrzyj je do sucha za pomocą papierowego ręcznika.

Na patelnię umieść grubą warstwę soli i wstaw ją na ogień. Nie martw się, jeżeli dno zmieni na tym etapie kolor, jest to naturalna reakcja stali na wysoką temperaturę. Sól wysyp, a patelnię dokładnie wytrzyj papierowym ręcznikiem.

Nalej do niej olej rośliny. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje wrzuć do niego obrane i pokrojone w talarki ziemniaki. Smaż je, aż się zarumienią z obu stron. Czynność powtórz 4-5 razy. Tak usmażone ziemniaki nie nadają się do jedzenia!

Po wszystkim wylej ostrożnie gorący olej i ponownie wytrzyj patelnię do sucha, a następnie zostaw ją na 24 h. W tym czasie stal połączy się z tłuszczem, co pozwoli na smażenie potraw.
Stalowa Patelnia

Czyszczenie patelni stalowej

 
Kiedy już możesz śmiało szykować swoje ulubione potrawy warto, żebyś wiedział, jak właściwie wyczyścić patelnię.

Po pierwsze poczekaj, aż naczynie całkiem ostygnie. Gwałtowne zanurzenie rozgrzanej patelni w wodzie może ją nieodwracalnie uszkodzić! Do mycia wykorzystuj tylko gorącą wodę i gąbkę. Jeżeli to naprawdę konieczne, możesz użyć dosłownie kilku kropli płynu do naczyń. Patelnię następnie opłucz i osusz ręcznikiem.

Wstaw ją na ogień, a następnie poczekaj, aż się lekko rozgrzeje. Gdy już to nastąpi, wlej odrobinę oleju spożywczego i dokładnie go rozsmaruj po całej powierzchni naczynia, nawet zewnętrznych częściach. Po wszystkim możesz odłożyć ją na półkę.

Pamiętaj, że właściwie zahartowana i regularnie czyszczona patelnia nie tylko wpływa na jakość przygotowywanych potraw, ale będzie Ci służyć przez długie lata. Decydując się na kupno stalowej patelni, musisz pamiętać też o kilku rzeczach.
  1. Czas nagrzewania — na początku tłuszcz będzie potrzebował nieco więcej czasu na osiągnięcie odpowiedniej temperatury. Uzbrój się w cierpliwość. Kiedy już patelnia się rozgrzeje, warto zmniejszyć płomień, aby uniknąć przepalenia.
  2. Tłuszcz — ilość potrzebnego oleju czy smalcu jest nieco większa niż w przypadku innych patelni, zwłaszcza na początku użytkowania.
  3. Ciężar — stal jest stosunkowo ciężkim materiałem, co przekłada na wagę patelni.
  4. Rodzaj kuchenki — większość naczyń ze stali można używać na wszystkich rodzajach kuchni oraz w piekarnikach.

Jeżeli szukasz wytrzymałej patelni ze stali walcowanej do swojej kuchni, to znajdziesz ją w ofercie sklepu www.HurtowniaPrzemyslowa.pl. Oferujemy szeroki wybór różnych rodzajów naczyń i akcesoriów do smażenia, które znajdą zastosowanie w profesjonalnej restauracji, jak i w domowej kuchni.
Profesjonalne Patelnie Ze Stali Walcowanej Hurtownia Sklep Blog Poradnik
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
PayU / PayPo
ZGODA NA COOKIE
Wykorzystujemy pliki cookies w celu poprawy strony internetowej, personalizacji ofert, obsługi konta Użytkownika oraz w celu zbierania danych statystycznych, o ruchu na stronie. Możesz zdecydować czy dopuszczasz pliki cookie. Korzystanie ze strony oznacza, że pliki cookie będą zamieszczane na urządzeniu, z którego korzystasz. Więcej informacji o celach i podstawach przetwarzania danych osobowych, przysługujących uprawnieniach oraz sposobach wycofania zgody znajdziesz na stronie Polityka Prywatności - COOKIES.
Zgadzam się