Język
Wysyłka Polska / PLN
Wysyłka do:
Waluta:
wszystkie kategorie
Strona główna » Blog » Jak samodzielnie przygotować pyszne drinki? Barmańskie porady dla początkujących

Filtruj wyniki

Promocje

SALEGSG24 ® Pojemnik Termiczny Do Transportu Wypieków Tace 60x40 Cukiernia Piekarnia

Pojemnik termiczny GB-200 do transportu wypieków piekarniczy cukierniczy 60x40cm

139,00 PLN129,00 PLN brutto104,88 PLN netto
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 139,00 PLN

Jak samodzielnie przygotować pyszne drinki? Barmańskie porady dla początkujących

Data dodania: 18-12-2018
Sylwester to doskonała okazja, żeby zabłysnąć swoimi umiejętnościami barmańskimi. Co w przypadku, gdy nie masz potrzebnej wiedzy związanej z mieszaniem drinków? Wszystko, co musisz wiedzieć na ten temat, zawarliśmy w krótkim poradniku.



Jak samodzielnie przygotować pyszne drinki? Barmańskie porady dla początkujących
Zbliża się Sylwester, a to dla wielu oznacza huczne świętowanie w gronie rodziny i przyjaciół. W tym dniu na stołach często goszczą najróżniejsze potrawy, napoje, a przede wszystkim alkohole. Jest to też czas, w którym w części z nas budzi się wewnętrzny barman chcący wszystkim przygotować fikuśne drinki. Nie każdy z nas jednak może pochwalić się wiedzą, a co dopiero umiejętnościami związanymi ze sztuką barmańską.

Dlatego specjalnie z tej okazji przygotowaliśmy kilka wskazówek oraz technik, które będziesz mógł wykorzystać podczas swojej imprezy sylwestrowej i nie tylko.

 

Czym mieszać drinki, czyli w jakie akcesoria się zaopatrzyć?

 
Zanim zaczniesz łączyć ze sobą trunki warto, żebyś poznał narzędzia, z jakimi ma do czynienia barman. Na rynku znajdziesz szeroki wybór najróżniejszych akcesoriów, które mogą Ci pomóc zaimponować znajomym podczas imprezy. Oto kilka z nich:
 

1. Shaker cobbler


Jest to jeden z najbardziej rozpoznawalnych przyrządów używanych za barem, a zarazem najbardziej uniwersalny. Cobbler składa się z trzech części:
 
  • kielicha, w którym mieszane są napoje, lód i dodatki,
  • górnej część wyposażonej w sitko oddzielające gotowy drink od niepożądanych elementów np. pestek,
  • korka będącego jednocześnie miarką do alkoholi.

Poza tym, że w jednym shakerze zawarto kilka akcesoriów, to dodatkowo szczelne zamknięcie naczynia nie stanowi problemu. Dzięki temu każdy, nawet niedoświadczony amator, poradzi sobie z przygotowaniem drinków w cobblerze.
Shaker typu cobbler

2. Shaker bostoński

 
Na pierwszy rzut oka ten typ różni się od poprzedniego przede wszystkim ilością elementów. W przeciwieństwie do cobbler tutaj mamy dwa elementy: kubek (przeważnie metalowy) oraz szklanicę. Mimo to shaker bostoński jest przeznaczony dla bardziej zaawansowanych barmanów.

Przede wszystkim jest on znacznie cięższy i trzeba dokładnie wiedzieć, jak zablokować szklankę, aby nie wylać zawartości podczas mieszania. Potem trzeba nieco siły oraz umiejętności, aby oddzielić ją od kubka bez uszkodzenia obu części i rozlania drinka. Z drugiej strony specjaliści chwalą sobie shaker bostoński za lepszą kontrolę mieszania i wygodniejszy chwyt. 

Do tego typu można dokupić specjalne sitko tzw. „strainer”, które ma takie samo zadanie jak górna część w cobblerze.

 
Kubek do shakera bostońskiegoSzklanica do shakera bostońskiego

3. Pozostałe akcesoria barmańskie

 
Spośród wielu przyrządów barmańskich wybraliśmy te najbardziej przydatne podczas domowej imprezy. Wśród nich są m.in.:
 
  • jiggery, czyli miarki służące do odmierzania alkoholu dodawanego do drinków. Można często spotkać dwustronne naczynka, w których każdy koniec ma inną pojemność, np. 25 ml i 50 ml,
  • nalewak, który jest nakładany na butelkę zamiast korka. Ułatwia on kontrolę podczas nalewania trunku, a także innych płynów,
  • muddler przydatny do ugniatania owoców lub ziół w celu uzyskania z nich potrzebnego aromatu,
  • nożyk do skrawania skórki cytrusów, nazywane też zesterem,
  • łyżka z cienką długą rączką, która ułatwi mieszanie składników w wysokich szklankach i pojemnikach,
  • wiaderko i szczypce do lodu zapewniające stały dostęp do kostek dodawanych do wielu drinków.
Profesjonalne akcesoria barmańskie
 
Skoro mamy już czym mieszać drinki czas dowiedzieć się, jak to robić.
 

Techniki barmańskie, czyli jak przygotować drinki

 

Spośród najczęściej spotykanych metod przyrządzania napojów wyróżnia się osiem podstawowych sposobów:

 
  • shaking,
  • stirring,
  • building,
  • throwing,
  • muddling,
  • layering,
  • flaming,
  • blending,


Krótko opiszemy każdą z nich, żebyś mógł sam zdecydować, z której skorzystać.
 

Shaking


Najpopularniejsza ze wszystkich technik, głównie ze względu na swoją prostotę oraz mnogość zastosowań. Polega na energicznym mieszaniu składników z lodem w shakerze, aż do momentu uzyskania jednolitej struktury. Dzięki temu gotowy drink zostaje napowietrzony i charakteryzuje się wyrazistym smakiem.
UWAGA: Tej metody nie powinno stosować się w przypadku alkoholi poddanym procesowi starzenia, chociażby whisky, brandy czy koniak.

 

Stirring


Technika ta, oprócz połączenia składników, ma na celu schłodzenie napoju za pomocą kostek lodu. W tym celu wykorzystuje się łyżkę z długą rączką, którą należy delikatnie wymieszać całość w szklanicy, a następnie przelać zawartość do szklanek. W przeciwieństwie do shakingu tutaj drink nie jest aż tak napowietrzony, przez co jego smak jest mniej intensywny. Metoda ta świetnie sprawdzi się w przypadku drinków z whisky czy koniakiem.
 

Building


Podczas gdy wcześniej opisywane techniki wymagają takich naczyń, jak szklanice czy dzbanki, to w tym przypadku drink jest przygotowywany bezpośrednio w naczyniu, w którym ma być podany. Najczęściej metoda ta jest stosowana, gdy jednym ze składników jest napój gazowany. Pełni on wówczas rolę mieszacza. W przypadku, gdy w składzie nie ma takiego napoju, całość należy wymieszać tuż przed podaniem lub podać drink z mieszadełkiem.
 

Throwing


Prosta metoda będąca jedną z najwcześniej stosowanych. Niestety dzisiaj jest już rzadko spotykana. Polega ona na przelewaniu mieszanki z jednego kubka do
drugiego aż do połączenia napoju w jednolitą całość. Oczywiście cały czas uważając, żeby nie rozlać zawartości.

 

Muddling


Metoda wykorzystująca wcześniej opisywany muddler. Z jego pomocą rozgniata się owoce lub zioła tak, aby wydobyć cały aromat w nich uwięziony i połączyć go z alkoholem. Najczęściej ten sposób jest wykorzystywany podczas przygotowywania Mojito.
 

Layering


Bardzo efektowna technika wymagająca znajomości gęstości dodawanych płynów. Polega
ona na nalewaniu kolejnych składników przy pomocy łyżeczki i stworzeniu widocznych warstw. Doskonale sprawdza się, jeżeli masz zamiar podawać shoty.

 

Flaming


Przy tej technice należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ dosłownie igra z się ogniem. Potrzebny jest mocny alkohol, który będzie tworzyć wierzchnią warstwę drinka. Następnie trzeba go podpalić, najlepiej tuż przed podaniem. Tę metodę można połączyć z layeringiem.
 

Blending


Coś dla miłośników gęstych drinków. Chcąc je przygotować, należy umieścić lód, owoce, alkohol oraz soki do blendera. Urządzenia powinno rozdrobnić wszystkie składniki, a następnie połączyć je w jedną aksamitną całość.
 

Kilka wskazówek i trików barmańskich


Pamiętaj, że same techniki i akcesoria na nic Ci się nie zdadzą, jeżeli nie będziesz znał podstawowych zasad szykowania drinków.

W pierwszej kolejność zadbaj o świeże składniki. Tyczy się to głównie napojów zawierających owoce, soki lub mleko. W przeciwnym razie Twój drink będzie zwyczajnie niesmaczny. Jakość alkoholu też ma tutaj znaczenie. Oczywiście nikt nie każe Ci sięgać po trunki z najwyższej półki, ale jeżeli zależy Ci na pysznych napojach, to powinieneś zapomnieć o najtańszych pozycjach.

Przed imprezą warto włożyć kieliszki i szklanki do zamrażarki na kilka minut, aż pojawi się delikatny szron. Nie tylko wygląda to atrakcyjnie, ale zapewnia to lepszy smak napoju. Możesz też użyć kostek lodu do schłodzenia szkła. Drinki mieszaj zaraz przed podaniem, nigdy nie rób tego wcześniej. Jest to istotne z wielu powodów, takich jak ulatnianie się alkoholu, czy ciemnienie owoców. 

Teraz gdy już znasz podstawowe tajniki sztuki barmańskiej, możesz śmiało podawać własnoręcznie przygotowane drinki.

Potrzebujesz odpowiednich akcesoriów? Znajdziesz je w ofercie sklepu HurtowniaPrzemyslowa.pl. Sprawdź sam i zamów swój zestaw barmana.

Hurtownia Przemysłowa logo

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
PayU / PayPo
ZGODA NA COOKIE
Wykorzystujemy pliki cookies w celu poprawy strony internetowej, personalizacji ofert, obsługi konta Użytkownika oraz w celu zbierania danych statystycznych, o ruchu na stronie. Możesz zdecydować czy dopuszczasz pliki cookie. Korzystanie ze strony oznacza, że pliki cookie będą zamieszczane na urządzeniu, z którego korzystasz. Więcej informacji o celach i podstawach przetwarzania danych osobowych, przysługujących uprawnieniach oraz sposobach wycofania zgody znajdziesz na stronie Polityka Prywatności - COOKIES.
Zgadzam się