Jak samodzielnie przygotować pyszne drinki? Barmańskie porady dla początkujących
Dlatego specjalnie z tej okazji przygotowaliśmy kilka wskazówek oraz technik, które będziesz mógł wykorzystać podczas swojej imprezy sylwestrowej i nie tylko.
Czym mieszać drinki, czyli w jakie akcesoria się zaopatrzyć?
1. Shaker cobbler
Jest to jeden z najbardziej rozpoznawalnych przyrządów używanych za barem, a zarazem najbardziej uniwersalny. Cobbler składa się z trzech części:
- kielicha, w którym mieszane są napoje, lód i dodatki,
- górnej część wyposażonej w sitko oddzielające gotowy drink od niepożądanych elementów np. pestek,
- korka będącego jednocześnie miarką do alkoholi.
Poza tym, że w jednym shakerze zawarto kilka akcesoriów, to dodatkowo szczelne zamknięcie naczynia nie stanowi problemu. Dzięki temu każdy, nawet niedoświadczony amator, poradzi sobie z przygotowaniem drinków w cobblerze.
2. Shaker bostoński
Przede wszystkim jest on znacznie cięższy i trzeba dokładnie wiedzieć, jak zablokować szklankę, aby nie wylać zawartości podczas mieszania. Potem trzeba nieco siły oraz umiejętności, aby oddzielić ją od kubka bez uszkodzenia obu części i rozlania drinka. Z drugiej strony specjaliści chwalą sobie shaker bostoński za lepszą kontrolę mieszania i wygodniejszy chwyt.
Do tego typu można dokupić specjalne sitko tzw. „strainer”, które ma takie samo zadanie jak górna część w cobblerze.
3. Pozostałe akcesoria barmańskie
- jiggery, czyli miarki służące do odmierzania alkoholu dodawanego do drinków. Można często spotkać dwustronne naczynka, w których każdy koniec ma inną pojemność, np. 25 ml i 50 ml,
- nalewak, który jest nakładany na butelkę zamiast korka. Ułatwia on kontrolę podczas nalewania trunku, a także innych płynów,
- muddler przydatny do ugniatania owoców lub ziół w celu uzyskania z nich potrzebnego aromatu,
- nożyk do skrawania skórki cytrusów, nazywane też zesterem,
- łyżka z cienką długą rączką, która ułatwi mieszanie składników w wysokich szklankach i pojemnikach,
- wiaderko i szczypce do lodu zapewniające stały dostęp do kostek dodawanych do wielu drinków.
Techniki barmańskie, czyli jak przygotować drinki
Spośród najczęściej spotykanych metod przyrządzania napojów wyróżnia się osiem podstawowych sposobów:
- shaking,
- stirring,
- building,
- throwing,
- muddling,
- layering,
- flaming,
- blending,
Krótko opiszemy każdą z nich, żebyś mógł sam zdecydować, z której skorzystać.
Shaking
Najpopularniejsza ze wszystkich technik, głównie ze względu na swoją prostotę oraz mnogość zastosowań. Polega na energicznym mieszaniu składników z lodem w shakerze, aż do momentu uzyskania jednolitej struktury. Dzięki temu gotowy drink zostaje napowietrzony i charakteryzuje się wyrazistym smakiem.
UWAGA: Tej metody nie powinno stosować się w przypadku alkoholi poddanym procesowi starzenia, chociażby whisky, brandy czy koniak.
Stirring
Technika ta, oprócz połączenia składników, ma na celu schłodzenie napoju za pomocą kostek lodu. W tym celu wykorzystuje się łyżkę z długą rączką, którą należy delikatnie wymieszać całość w szklanicy, a następnie przelać zawartość do szklanek. W przeciwieństwie do shakingu tutaj drink nie jest aż tak napowietrzony, przez co jego smak jest mniej intensywny. Metoda ta świetnie sprawdzi się w przypadku drinków z whisky czy koniakiem.
Building
Podczas gdy wcześniej opisywane techniki wymagają takich naczyń, jak szklanice czy dzbanki, to w tym przypadku drink jest przygotowywany bezpośrednio w naczyniu, w którym ma być podany. Najczęściej metoda ta jest stosowana, gdy jednym ze składników jest napój gazowany. Pełni on wówczas rolę mieszacza. W przypadku, gdy w składzie nie ma takiego napoju, całość należy wymieszać tuż przed podaniem lub podać drink z mieszadełkiem.
Throwing
Prosta metoda będąca jedną z najwcześniej stosowanych. Niestety dzisiaj jest już rzadko spotykana. Polega ona na przelewaniu mieszanki z jednego kubka do
drugiego aż do połączenia napoju w jednolitą całość. Oczywiście cały czas uważając, żeby nie rozlać zawartości.
Muddling
Metoda wykorzystująca wcześniej opisywany muddler. Z jego pomocą rozgniata się owoce lub zioła tak, aby wydobyć cały aromat w nich uwięziony i połączyć go z alkoholem. Najczęściej ten sposób jest wykorzystywany podczas przygotowywania Mojito.
Layering
Bardzo efektowna technika wymagająca znajomości gęstości dodawanych płynów. Polega
ona na nalewaniu kolejnych składników przy pomocy łyżeczki i stworzeniu widocznych warstw. Doskonale sprawdza się, jeżeli masz zamiar podawać shoty.
Flaming
Przy tej technice należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ dosłownie igra z się ogniem. Potrzebny jest mocny alkohol, który będzie tworzyć wierzchnią warstwę drinka. Następnie trzeba go podpalić, najlepiej tuż przed podaniem. Tę metodę można połączyć z layeringiem.
Blending
Coś dla miłośników gęstych drinków. Chcąc je przygotować, należy umieścić lód, owoce, alkohol oraz soki do blendera. Urządzenia powinno rozdrobnić wszystkie składniki, a następnie połączyć je w jedną aksamitną całość.
Kilka wskazówek i trików barmańskich
Pamiętaj, że same techniki i akcesoria na nic Ci się nie zdadzą, jeżeli nie będziesz znał podstawowych zasad szykowania drinków.
W pierwszej kolejność zadbaj o świeże składniki. Tyczy się to głównie napojów zawierających owoce, soki lub mleko. W przeciwnym razie Twój drink będzie zwyczajnie niesmaczny. Jakość alkoholu też ma tutaj znaczenie. Oczywiście nikt nie każe Ci sięgać po trunki z najwyższej półki, ale jeżeli zależy Ci na pysznych napojach, to powinieneś zapomnieć o najtańszych pozycjach.
Przed imprezą warto włożyć kieliszki i szklanki do zamrażarki na kilka minut, aż pojawi się delikatny szron. Nie tylko wygląda to atrakcyjnie, ale zapewnia to lepszy smak napoju. Możesz też użyć kostek lodu do schłodzenia szkła. Drinki mieszaj zaraz przed podaniem, nigdy nie rób tego wcześniej. Jest to istotne z wielu powodów, takich jak ulatnianie się alkoholu, czy ciemnienie owoców.
Teraz gdy już znasz podstawowe tajniki sztuki barmańskiej, możesz śmiało podawać własnoręcznie przygotowane drinki.
Potrzebujesz odpowiednich akcesoriów? Znajdziesz je w ofercie sklepu HurtowniaPrzemyslowa.pl. Sprawdź sam i zamów swój zestaw barmana.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog