Język
Wysyłka Polska / PLN
Wysyłka do:
Waluta:
wszystkie kategorie
Strona główna » Blog » Jak zrobić domową watę cukrową? Prosty sposób na deser dla całej rodziny

Filtruj wyniki

Promocje

SALEMatryca forma do zgrzewarki MANUPACK 190 na tackę dwudzielną COLT 227x178 mm - Hendi 805749Hurtownia Zielona Góra

Matryca forma do zgrzewarki MANUPACK 190 na tackę dwudzielną COLT 227x178 mm - Hendi 805749

146,00 PLN126,00 PLN brutto102,44 PLN netto
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 146,00 PLN

Jak zrobić domową watę cukrową? Prosty sposób na deser dla całej rodziny

Data dodania: 17-10-2018

Jak w prosty i wygodny sposób zrobić domową watę cukrową? Jaką maszynę do waty cukrowej wybrać? Czym one się różnią? Gdzie można kupić kolorowy lub smakowy cukier do waty? Jeśli szukasz odpowiedzi na któreś z tych pytań, to zapraszamy do lektury.




Jak zrobić domową watę cukrową? Prosty sposób na deser dla całej rodziny


Gdybym miał wybrać jeden z najbardziej zapadających w pamięć smaków dzieciństwa, z pewnością byłby to właśnie smak waty cukrowej. Ta puszysta słodkość stała się symbolem festynów, dożynek oraz różnych imprez okolicznościowych, a liczba osób szukających sposobu na domowe przygotowanie tego deseru stale rośnie. Podobnie zresztą jak liczba sposobów na jego podanie.


 

Popularną metodą na przygotowanie domowej waty cukrowej jest użycie samodzielnie stworzonej maszynki. Najczęściej wykorzystuje się w tym celu mały silniczek elektryczny, zapalniczkę i nakrętki od butelek. Jest to jednak rozwiązanie jednorazowe i bardziej ciekawostka niż sposób na stworzenie smacznego deseru lub niezapomnianych urodzin dla naszej pociechy. Tym bardziej że niewielka wydajność takiej konstrukcji nie pozwala na stworzenie odpowiednio dużej i delikatnej waty. Efektywniejszym i wygodniejszym rozwiązaniem jest zakup domowych urządzeń do waty cukrowej lub zyskujących na popularności mobilnych maszyn na kółkach, które do tej pory kojarzone były z festynami, jednak dziś pojawiają się również w domach.

 

Maszyna do waty cukrowej z patyczkami i cukrem w zestawie.



Domowe urządzenia charakteryzują się kompaktowymi rozmiarami, niewielką wagą i niską ceną. Ich moc oraz prędkość obrotowa palnika jest w pełni wystarczająca do przygotowania smacznych deserów dla całej rodziny. Komercyjne maszyny zaś charakteryzują się wielokrotnie większą mocą i szybkością obrotową, co pozwala na uzyskanie delikatniejszej, a co za tym idzie smaczniejszej waty. Urządzenia te często różnią się od siebie również rozmiarem misy, co wpływa na wielkość wytwarzanej waty. Z perspektywy fanatyka waty cukrowej są to najważniejsze czynniki ;)


 

Dołącz do grupy na facebooku. Fanatycy Waty Cukrowej



Kiedy jesteśmy już w posiadaniu maszyny do waty, możemy zabrać się za jej produkcję. Do tego potrzebujemy jedynie miarki cukru oraz drewnianych patyczków. Zdecydowana większość urządzeń ma w zestawie odpowiednią miarkę, a często nawet patyczki. W takim przypadku wystarczy jedynie podłączyć urządzenie i przystąpić do pracy. Jak więc przygotować nasz deser?


 

01. Rozgrzej głowice urządzenia.

 
Wysoka temperatura (wraz z prędkością obrotową palnika) sprawia, że wata jest delikatniejsza, a co za tym idzie smaczniejsza. Jeśli głowica nie będzie odpowiednio nagrzana wata może być sztywna, a maszyna może ulec zapchaniu.
 

02. Nabierz odpowiednią ilość cukru w miarkę i przygotuj patyczek.

 

Cukier wsypujemy bezpośrednio do rozgrzanej głowicy. Zalecana ilość to 20 gram na porcję.
 

03. Gdy pojawią się pierwsze cukrowe niteczki, zacznij kształtować watę.

 

Pamiętaj, żeby kręcić patyczkiem nad głowicą maszyny, a nie wokół misy!
Po przygotowaniu deseru warto również poczekać, aż głowica się ostudzi i dokładnie oczyścić ją z masy cukrowej. Znacząco zwiększa to żywotność maszyny.

 



Jeśli Wasi bliscy znudzą się już standardową watą, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ich zaskoczyć. W ofercie sklepu www.HurtowniaPrzemyslowa.pl znajdują się nie tylko domowe i przemysłowe maszyny do waty cukrowej, ale także wielokolorowe cukry oraz ich różne warianty smakowe – od różowej maliny, poprzez zielone jabłko, na niebieskiej gumie balonowej kończąc. 


 

Najtańsze maszyny do waty cukrowej i najsmaczniejsze cukry

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
PayU / PayPo
ZGODA NA COOKIE
Wykorzystujemy pliki cookies w celu poprawy strony internetowej, personalizacji ofert, obsługi konta Użytkownika oraz w celu zbierania danych statystycznych, o ruchu na stronie. Możesz zdecydować czy dopuszczasz pliki cookie. Korzystanie ze strony oznacza, że pliki cookie będą zamieszczane na urządzeniu, z którego korzystasz. Więcej informacji o celach i podstawach przetwarzania danych osobowych, przysługujących uprawnieniach oraz sposobach wycofania zgody znajdziesz na stronie Polityka Prywatności - COOKIES.
Zgadzam się