Jak zrobić domową watę cukrową? Prosty sposób na deser dla całej rodziny
Jak w prosty i wygodny sposób zrobić domową watę cukrową? Jaką maszynę do waty cukrowej wybrać? Czym one się różnią? Gdzie można kupić kolorowy lub smakowy cukier do waty? Jeśli szukasz odpowiedzi na któreś z tych pytań, to zapraszamy do lektury.
Gdybym miał wybrać jeden z najbardziej zapadających w pamięć smaków dzieciństwa, z pewnością byłby to właśnie smak waty cukrowej. Ta puszysta słodkość stała się symbolem festynów, dożynek oraz różnych imprez okolicznościowych, a liczba osób szukających sposobu na domowe przygotowanie tego deseru stale rośnie. Podobnie zresztą jak liczba sposobów na jego podanie.
Popularną metodą na przygotowanie domowej waty cukrowej jest użycie samodzielnie stworzonej maszynki. Najczęściej wykorzystuje się w tym celu mały silniczek elektryczny, zapalniczkę i nakrętki od butelek. Jest to jednak rozwiązanie jednorazowe i bardziej ciekawostka niż sposób na stworzenie smacznego deseru lub niezapomnianych urodzin dla naszej pociechy. Tym bardziej że niewielka wydajność takiej konstrukcji nie pozwala na stworzenie odpowiednio dużej i delikatnej waty. Efektywniejszym i wygodniejszym rozwiązaniem jest zakup domowych urządzeń do waty cukrowej lub zyskujących na popularności mobilnych maszyn na kółkach, które do tej pory kojarzone były z festynami, jednak dziś pojawiają się również w domach.
Domowe urządzenia charakteryzują się kompaktowymi rozmiarami, niewielką wagą i niską ceną. Ich moc oraz prędkość obrotowa palnika jest w pełni wystarczająca do przygotowania smacznych deserów dla całej rodziny. Komercyjne maszyny zaś charakteryzują się wielokrotnie większą mocą i szybkością obrotową, co pozwala na uzyskanie delikatniejszej, a co za tym idzie smaczniejszej waty. Urządzenia te często różnią się od siebie również rozmiarem misy, co wpływa na wielkość wytwarzanej waty. Z perspektywy fanatyka waty cukrowej są to najważniejsze czynniki ;)
Kiedy jesteśmy już w posiadaniu maszyny do waty, możemy zabrać się za jej produkcję. Do tego potrzebujemy jedynie miarki cukru oraz drewnianych patyczków. Zdecydowana większość urządzeń ma w zestawie odpowiednią miarkę, a często nawet patyczki. W takim przypadku wystarczy jedynie podłączyć urządzenie i przystąpić do pracy. Jak więc przygotować nasz deser?
01. Rozgrzej głowice urządzenia.
02. Nabierz odpowiednią ilość cukru w miarkę i przygotuj patyczek.
Cukier wsypujemy bezpośrednio do rozgrzanej głowicy. Zalecana ilość to 20 gram na porcję.
03. Gdy pojawią się pierwsze cukrowe niteczki, zacznij kształtować watę.
Pamiętaj, żeby kręcić patyczkiem nad głowicą maszyny, a nie wokół misy!
Po przygotowaniu deseru warto również poczekać, aż głowica się ostudzi i dokładnie oczyścić ją z masy cukrowej. Znacząco zwiększa to żywotność maszyny.
Jeśli Wasi bliscy znudzą się już standardową watą, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ich zaskoczyć. W ofercie sklepu www.HurtowniaPrzemyslowa.pl znajdują się nie tylko domowe i przemysłowe maszyny do waty cukrowej, ale także wielokolorowe cukry oraz ich różne warianty smakowe – od różowej maliny, poprzez zielone jabłko, na niebieskiej gumie balonowej kończąc.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog