Które worki próżniowe wybrać? Różnica między workami moletowanymi a gładkimi
Czy rodzaj pakowarki ma znaczenie przy wyborze worków?
Pakowarki próżniowe, zarówno listwowe, jak i komorowe, znajdują zastosowanie w wielu branżach, od gastronomii, przez farmaceutykę, aż po jubilerstwo. Dzięki nim przechowywane produkty zachowują swoją świeżość oraz nie są narażone na działanie takich czynników, jak wilgoć, kurz czy bakterie tlenowe.
Same pakowarki to jednak za mało. Potrzebne są specjalne woreczki próżniowe, w których znajdą się leki czy żywność. Tutaj wyróżniamy dwa rodzaje opakowań: gładkie i moletowane. Czy to, jaką mamy pakowarkę, wpływa na to, jakie worki powinniśmy wybrać?
Jakie worki do pakowarki listwowej?
Ze względu na swoją konstrukcję do tego typu urządzeń najlepiej sprawdzą się worki moletowane o szerokości odpowiedniej do danego sprzętu. Posiadają one specjalnie wytłoczoną powierzchnię, która, w zależności od producenta, może przyjąć postać plastra miodu, siatki czy pasów.
Zastosowanie tego rozwiązania sprawia, że podczas odsysania powietrza tworzą się niewielkie kanaliki, które umożliwiają pakowarce stworzenie próżni wewnątrz worka. Po zakończeniu pracy wmontowana zgrzewarka szczelnie zamyka folię z produktem w środku.
Poza woreczkami moletowanymi sprzedawanymi na sztuki, dostępne są również rękawy w rolce. Doskonale sprawdzą się przy pakowaniu produktów o niestandardowej długość, jak ryby. Należy jednak pamiętać, że ten rodzaj worków należy zgrzać z obu stron.
Dlaczego zatem nie powinniśmy stosować gładkich worków próżniowych? Pakowarki listwowe zwyczajnie nie są w stanie odessać całego powietrza z ich wnętrza. Urządzenie potrzebuje wcześniej opisanych wytłoczeń, w przeciwnym razie pakowane produktu nie zostaną właściwe zabezpieczone.
Jakie worki do pakowarki komorowej?
W tym przypadku rzecz nie jest tak skomplikowana jak poprzednio. Pakowarki komorowe są w stanie szczelnie zamknąć zarówno woreczki gładkie, jak i moletowane. Jest to możliwe, ponieważ proces pakowania polega na wyssaniu powietrza z komory, w której znajduje się woreczek. Wytworzone podciśnienie wypycha powietrze z opakowania, a zgrzewarka zapewnia szczelne zamknięcie.
Ze względu na swoją konstrukcję do pakowarek komorowych nadają się worki nie większe niż wymiary komory. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzają się opakowania sprzedawane na sztuki. Przeważnie są to gładkie woreczki. Ten typ nie posiada specjalnych wytłoczeń i charakteryzuje się dużą przejrzystością. Worki są również dostępne w różnych grubościach, przez co nie wszystkie sprawdzą przy obróbce cieplnej. W takiej sytuacji przed zakupem warto zwrócić uwagę na ich przeznaczenie.
Podobnie jak w przypadku worków moletowanych, gładkie opakowania oferowane w naszym sklepie są wykonane z nieszkodliwej dla zdrowia folii poliamidowo-polietylenowej.
Potrzebujesz wydajnych pakowarek próżniowych do swojego przedsiębiorstwa? A może chcesz zadbać o właściwe zabezpieczenie żywności w swojej kuchni?
Poznaj bogatą ofertę urządzeń do pakowania próżniowego oraz worków, które pozwolą Ci zachować świeżość Twoich produktów na dłużej. Odwiedź nasz sklep www.HurtowniaPrzemyslowa.pl.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog